Een huis kopen is voor de meeste mensen geen alledaagse aangelegenheid. Tijdens dat proces krijgt u met grote belangen te maken. Daarnaast kunnen emoties een rol spelen. U bent niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen als u een huis gaat kopen, maar het is wel raadzaam om te doen.
Een aankoopmakelaar helpt u als u een woning zoekt, kan ondersteuning bieden bij de prijsvorming, stelt in de meeste gevallen samen met de verkopend makelaar de koopovereenkomst op en kan u van dienst zijn bij de onderzoeksplicht die u als koper heeft. Hierdoor kunt u in veel gevallen kosten besparen.
Als u een huis koopt, kan uw makelaar een koopovereenkomst, ook wel koopcontract genoemd, opstellen. Een andere mogelijkheid is dat u zelf de koopovereenkomst opstelt. Houd er rekening mee dat het om een belangrijk document gaat, waarbij ervaring, kennis en kunde essentieel zijn.
Als u de koopovereenkomst laat opstellen door de verkopend makelaar, is het raadzaam om hiernaar te laten kijken door een deskundige die uw belangen behartigt. Immers: de verkopend makelaar behartigt de belangen van de verkoper. Het is ook mogelijk om de koopovereenkomst door uw notaris op te laten stellen. Wij helpen graag als u vragen heeft of als het nodig is om uw koopovereenkomst vooraf te bekijken.
U kunt ervoor kiezen om zelf een koopovereenkomst op te stellen. Een opzet van een gangbaar model koopovereenkomst vindt u bijvoorbeeld op eigenhuis.nl. Zorg ervoor dat u de meest recente versie van het gekozen model als uitgangspunt neemt waarin de huidige regels en wetten zijn verwerkt. Alle aandachtspunten voor de koopovereenkomst worden op deze pagina uitgelegd.
De koopovereenkomst is een belangrijk document. Ervaring, kennis en kunde zijn nodig om op een zorgvuldige manier het contract op te stellen. Wanneer u bijvoorbeeld een ontbindende voorwaarde niet op de juiste manier heeft geformuleerd, kan dit grote (financiƫle) gevolgen hebben. U kunt ons inschakelen als u uw koopovereenkomst vooraf wilt laten bekijken. Uiteraard is het ook mogelijk om uw koopovereenkomst door ons te laten opstellen.
Wanneer u als particuliere koper een koopovereenkomst ondertekent, heeft u minimaal drie dagen bedenktijd. Die bedenktijd geldt alleen voor een particuliere koper. Tijdens de bedenktijd kunt u zonder opgave van redenen de aankoop kosteloos annuleren en ontbinden.
Wilt u de koopovereenkomst ontbinden binnen de bedenktijd, dan laat u dat de verkoper schriftelijk weten, per e-mail of aangetekende brief. Uw bedenktijd gaat van start wanneer de koper de door verkoper en koper getekende koopovereenkomst heeft ontvangen. De verkoper heeft dan wel recht op een gedateerd ontvangstbewijs.
Uw bedenktijd eindigt na drie dagen om 24:00 uur. Eindigt de bedenktijd op een zaterdag, zondag of feestdag, dan wordt de termijn verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag. Bekijk ook dit overzicht van de wettelijke bedenktijd volgens de Algemene Termijnenwet.
Met een energielabel kunnen kopers en huurders beoordelen of een woning zuinig of onzuinig is, in vergelijking met soortgelijke woningen. Een energiezuinige woning biedt een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder uitstoot van CO2. Het energielabel is opgedeeld in verschillende gradaties: klasse A (groen, zeer zuinig) tot en met klasse G (rood, zeer onzuinig).
Begin 2015 hebben alle huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen, bedoeld als stimulans om na te denken over de mogelijkheden voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop van de woning of nieuwe verhuur, is het nodig om het label definitief te maken. Het energielabel kunt u online aanvragen op: energielabelvoorwoningen.nl. Wanneer het definitieve label ontbreekt bij verkoop of verhuur, dan kunt u hiervoor een boete krijgen.
Voor zowel kopers als verkopers speelt het energielabel een belangrijke rol. Als u uw huis wilt verkopen, dan moet u aan de koper laten zien welk energielabel uw woning heeft. Via energielabelvoorwoningen.nl kunt u online een energielabel aanvragen. Wanneer u dat niet doet, dan riskeert u een boete.
De aanvraag voor een energielabel verloopt in zes stappen.
Bent u van plan om een huis kopen? Let dan ook op het energielabel. Een woning met een groen energielabel (klasse A of B) is niet alleen comfortabeler, maar ook zuiniger. Na verloop van tijd kunt u daarmee veel energiekosten besparen. Daardoor kan een iets duurdere woning die zuiniger is, voordeliger uitpakken dan een goedkopere maar onzuinige woning. Ontbreekt het energielabel van de woning die u op het oog heeft? Dan kunt u hierom vragen bij de verkoper of verkoopmakelaar. Als koper heeft u recht op een energielabel.
Wanneer u een woning koopt, sluit u, meestal met hulp van een financieel adviseur, een geldlening af bij de bank om de aankoop van de woning te financieren. In ruil voor het verstrekken van de geldlening wil de bank er zeker van zijn dat u op tijd de rente en de aflossing op de geldlening betaalt. Deze zekerheid verkrijgt de bank in de vorm van een recht van hypotheek.
Als u de aflossing of de rente op de geldlening niet kunt voldoen, biedt een recht van hypotheek de bank zekerheid om voorrang te hebben boven andere schuldeisers om de vordering te verhalen. Een recht van hypotheek kan alleen op registergoederen, zoals een woning, worden gevestigd. Op roerende zaken die bij een woning horen, bijvoorbeeld de sleutels, wordt een pandrecht gevestigd.
Een hypotheekrecht is het sterkste zekerheidsrecht dat de bank kan hebben. Als de schuldenaar (degene die de geldlening is aangegaan) zijn verplichtingen niet meer kan voldoen, heeft de bank als hypotheekhouder de mogelijkheid om de woning openbaar te verkopen door middel van een veiling. De bank kan vervolgens zijn vorderingen als eerste uit de opbrengst voldoen.