Als u gaat ondernemen, komt er een moment waarop u zich afvraagt welke rechtsvorm het beste aansluit bij uw bedrijf. Daar komen veel vraagstukken bij kijken: hoe wilt u omgaan met aansprakelijkheid, wat zijn de juridische en fiscale aspecten en wat wilt u uitstralen met uw onderneming?
Op deze informatiepagina's vindt u meer informatie over verschillende bedrijfsvormen en samenwerkingsverbanden: eenmanszaak, besloten vennootschap, vennootschap onder firma, coöperatie, joint venture, familiebedrijven en non-profitorganisaties. Onze specialisten voorzien u graag van een persoonlijk advies dat aansluit bij uw situatie.
Wanneer u onderneemt als eenmanszaak, dan bent u persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming. Juridisch gezien wordt namelijk het ondernemingsvermogen niet gescheiden van het privévermogen. Dat kan ook gevolgen hebben wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Uw echtgenoot kan zijn of haar aandeel in de gemeenschappelijke bezittingen verliezen als de eenmanszaak wordt aangesproken door schuldeisers.
Bij een eenmanszaak betaalt u inkomstenbelasting over de behaalde winst. Wilt u meer weten over de fiscale en jurische aspecten bij een eenmanszaak? Of wilt u onderzoeken hoe u uw aansprakelijkheid kunt beperken? Wij helpen u graag verder.
Als er sprake is van een besloten vennootschap bent u in principe niet meer persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming. De bv is dan de rechtspersoon. De bv kent één of meer aandeelhouders en wordt bestuurd door één of meer bestuurders.
Een bv betaalt vennootschapsbelasting en eventueel dividendbelasting (belasting over de winst). Mocht de bv failliet gaan, dan is uw vermogen veilig. Alleen als er sprake is van onbehoorlijk bestuur, kunt u privé aansprakelijk worden gesteld. Een ander voordeel is dat uw onderneming kan worden verkocht door verkoop van de aandelen in de bv. In dat geval hoeft u dus niet alle activa en passiva afzonderlijk over te dragen.
Een bv heeft een iets lagere belastingdruk dan een eenmanszaak. U dient echter rekening te houden met hogere kosten, onder meer door jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten. Wanneer uw winst ongeveer € 150.000 of meer bedraagt, kan het financieel aantrekkelijk zijn om een bv op te richten.
Op deze informatiepagina vindt u meer informatie over de bv als bedrijfsvorm. Uiteraard is het ook mogelijk om uw situatie aan ons voor te leggen. Wij denken graag mee over welke rechtsvorm passend is.
Als u met anderen onderneemt, kunt u ervoor kiezen om een besloten vennootschap op te richten. Een personenassociatie is een andere manier om de samenwerking vorm te geven.
Een personenassociatie is een overeenkomst tussen twee of meer (rechts)personen die met elkaar samenwerken. Dit is het geval bij de maatschap, de vennootschap onder firma en de commanditaire vennootschap.
Uiteraard helpen wij u graag met de keuze van uw samenwerkingsvorm en met het zorgvuldig vastleggen van alle afspraken.