Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen

Ondernemingsrecht

Besloten vennootschap
Een besloten vennootschap (bv) is een onderneming die op naam staat van één of meerdere personen (aandeelhouders). Met een aandelenkapitaal van een eurocent is het al mogelijk om een bv op te richten.

Wanneer uw onderneming in de bv zit, wordt uw ondernemingsvermogen gescheiden van uw privévermogen. In principe bent u hierdoor niet aansprakelijk voor de schulden van de bv. Hierdoor is ook uw partner beschermd tegen zakelijke risico's.

Bij deze ondernemingsvorm betaalt de bv vennootschapsbelasting en dividendbelasting (belasting over de winst). De directeur-grootaandeelhouder betaalt loonbelasting over zijn salaris/managementvergoeding. Wanneer u veel winst verwacht uit uw bv, dan is de heffing in de vennootschapsbelasting gunstiger dan in de inkomstenbelasting. Bij een hoge winst merkt u namelijk niet meer zoveel van de aftrekmogelijkheden in de inkomstenbelasting.

Bij een bv is het mogelijk om aandelen zonder stemrecht of aandelen zonder winstrecht in de statuten op te nemen. Wanneer u de enige aandeelhouder en de enige bestuurder bent in uw bv, dan is het meestal niet nodig om ingewikkelde regelingen op te nemen. In dat geval kunt u een eenvoudige bv oprichten.

Wilt u een bv oprichten? Dan heeft u een notariële akte nodig. Uiteraard kunnen we ook ondersteuning bieden bij het opstellen van meer of minder uitgebreide regelingen in de statuten. Neem gerust contact met ons op.
Meer over een bedrijf starten
Keppelseweg 1, 7001 CE Doetinchem