Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen

Ondernemingsrecht

Vennootschap onder firma
Met een vennootschap onder firma (vof) werkt u samen met één of meerdere partners (vennoten) in een bedrijf. De leden kunnen privépersonen zijn, maar ook zzp'ers of bv's.

Bij een vennootschap brengen alle vennoten iets in: geld, goederen of arbeid. Als vennoot betaalt u inkomstenbelasting over uw eigen deel van de winst. Hierdoor heeft u ook recht op aftrekposten en vrijstellingen, zoals ondernemingsaftrek en investeringsaftrek.

Als vennoot kunt u aansprakelijk worden gesteld als de vof failliet gaat, ook als u op een later moment bent toegetreden tot de vof. Hierbij kan aanspraak worden gemaakt op uw privévermogen. Het is daarom belangrijk om ook uw partner te beschermen tegen zakelijke risico's.

Wanneer u kiest voor een vof kunt u vrij snel met ondernemen starten. Schrijf uw vof uiterlijk één week voor de start in bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst zodat u een btw-nummer ontvangt. Zorg er ook voor dat u uw administratie op de juiste manier inricht.

U bent niet verplicht om naar de notaris te gaan als u wilt starten met een vof. Wel is het verstandig om de afspraken tussen de vennoten vast te leggen in een vennootschapscontract. Wij kunnen u hierbij adviseren en een contract opstellen.
Meer over een bedrijf starten
Keppelseweg 1, 7001 CE Doetinchem