Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen

Een huisje in een vakantiepark kopen? Let dan hier op!

Een huisje in een vakantiepark kopen? Let dan hier op!

Nieuws 01-09-2021
  Zo voorkomt u vervelende verrassingen.

/images/Vakantiepark.jpeg
Vakantie in eigen land – voor sommigen is Nederland de ultieme vakantiebestemming. En waarom ook niet? Ons kikkerlandje heeft veel mooie natuur, interessante cultuur en recreatie te bieden. Hoort u ook bij de groeiende groep Nederlanders die binnen de landsgrenzen op vakantie gaat? En heeft u ook al overwogen om een vakantiewoning aan te schaffen, misschien in een vakantiepark? Lees dan vooral verder, want wij leggen u in dit artikel uit waar u allemaal op moet letten bij de aanschaf daarvan.

Want dat is niet allemaal zo eenduidig als het in eerste instantie misschien lijkt. Er kunnen door het park veel regels opgelegd worden die invloed hebben op wat u precies met uw vakantiewoning mag doen, of en hoe u de woning ook mag verhuren en zelfs aan wie u de woning zou mogen verkopen.

Voor wie is dit van belang?

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het kopen van een recreatiewoning in een park, maar ook voor mensen die hun huisje willen verkopen. Daarbij maakt het nog uit of je koopt om zelf te gebruiken, koopt om te verhuren of deels zelf/deels verhuren. Ook de leeftijd van de recreatiewoning kan invloed hebben – bij oudere vakantiewoningen zijn er soms minder of verouderde bepalingen.

Waar gaat het precies om?

Bij de koop van een vakantiewoning op een vakantiepark wordt de koper geacht de daaraan verbonden overeenkomsten ook te accepteren dan wel over te nemen – daarbij kan het gaan om algemene voorwaarden of het huishoudelijk reglement van het vakantiepark zelf, opgelegde erfdienstbaarheden*, kwalitatieve verplichtingen** en kettingbedingen***, of bijvoorbeeld bestaande overeenkomsten met energieleveranciers.

* Een erfdienstbaarheid is het recht om van een stuk grond gebruik te maken, waarvan u zelf niet de eigenaar bent. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om het recht van overpad en het recht op uitzicht. In het geval van een woning op een vakantiepark kan het dus zijn, dat de andere gebruikers over (een gedeelte van) uw grondstuk mogen lopen of u ergens geen bomen mag planten omdat u daarmee voor anderen het uitzicht belemmert.

 

** Bij een kwalitatieve verplichting gaat het om de verplichting om “iets te dulden of niet te doen” – bijvoorbeeld te dulden dat er kabels in de grond liggen waar men bij moet kunnen, of dat u de woning niet mag verhuren. Deze kwalitatieve verplichting is gebonden aan het onroerend goed.

 

*** Een kettingbeding houdt in, dat gemaakte afspraken met betrekking tot het onroerend goed aan latere eigenaren moét worden doorgegeven – maar omdat deze niet aan het onroerend goed verbonden zijn (zoals bij de kwalitatieve verplichting), moeten dit kettingbeding actief worden opgenomen in de overeenkomst met de nieuwe eigenaar.

Zo kan het dus zijn dat er in huishoudelijk reglement van het vakantiepark regels staan over het gebruik van de recreatiewoning - bijvoorbeeld of u bezoekers mag ontvangen, huisdieren mee mag nemen, in welke kleuren het huisje onderhouden moet worden en hoe hoog het gras mag zijn.

Maar er kunnen hier ook regels in staan over het gebruik van de wegen in het park en dat u aan de kosten van het onderhoud moet bijdragen – dan komt er dus ook nog een financieel aspect bij! Bovendien kan het zijn dat u als koper verplicht wordt stroom of andere dienstverleningen bij een bepaalde aanbieder af te nemen. Dan kunt u dus niet zelf kiezen.

Verhuren

En als u denkt het vakantiehuisje tussendoor te verhuren om wat bij te verdienen, kan het zijn dat het vakantiepark u regels oplegt over hoe veel dagen in het jaar u de woning mag verhuren en zelfs dat u dit via het park zelf, of via een door het park opgelegde verhuurservice moet doen. Dat kan voordelen hebben, namelijk dat u er zelf minder omkijken naar heeft, maar hier zijn toch ook weer kosten aan verbonden omdat u een deel van de huurinkomsten moet afstaan én u verliest de vrijheid zelf te bepalen wanneer u lekker een weekendje in uw vakantiewoning wilt doorbrengen en wanneer u het verhuurt. U moet dan namelijk van tevoren aangeven op welke data u zelf gebruik wilt maken van uw recreatiewoning.

Als u het huisje dan op een dag wilt verkopen is het mogelijk dat u ook daar geen complete vrijheid heeft. Soms staat er namelijk in de algemene voorwaarden van vakantieparken dat bij verkoop de woning als eerste aan het park aangeboden moet worden en dat het vakantiepark vervolgens toestemming moet geven voor de verkoop.

Hoe voorkom ik nare verrassingen?

Een recreatiewoning moet vooral voor één ding zorgen: ontspanning. Om zeker te zijn dat uw woning ook echt aan het verlagen van uw stressniveau zorgt en uw bloeddruk juist niet omhoog drijft, is het dus verstandig goed voorbereid te zijn voordat u de koopovereenkomst daadwerkelijk ondertekent.

Maar zoals u hierboven heeft kunnen lezen, komt er nogal wat bij kijken. Als u zeker wilt zijn dat u geen nare verrassingen tegenkomt, kunt u het beste gebruik maken van de kennis van de expert: de notaris. Deze experts op het gebied van onroerend goedrecht weten namelijk héél goed wat er bij vakantieparken allemaal speelt en waar ze op moeten letten.

Dus ook als de koopafwikkeling via de huisnotaris van het desbetreffende vakantiepark gaat, is het toch verstandig zelf een notaris te zoeken die met u kan meekijken naar de bepalingen, voorwaarden en overeenkomsten die aan de recreatiewoning hangen. Zo kunt u onaangename situaties voorkomen en onbekommerd van uw nieuwe vakantiewoning genieten.

Onze mensen
Notaris en partner
Juridisch medewerker
Juridisch medewerker/Register Notarisklerk
Juridisch medewerker/Register Notarisklerk
Juridisch medewerker/Register Notarisklerk
Notarieel medewerker
Notarieel medewerker
Notarieel medewerker
Notarieel administratief medewerker
Keppelseweg 1, 7001 CE Doetinchem