Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen

Familierecht

Redenen om een testament te maken
Er zijn verschillende redenen om een testament op te stellen. Belangrijk is om dit op tijd en goed te regelen. Wij kunnen daarbij helpen.

Zelf de regie houden
Wanneer u overlijdt zonder dat er een testament is gemaakt, wordt uw erfenis verdeeld onder uw wettelijke erfgenamen. Uw partner waarmee u samenwoont, wordt hierdoor niet als uw erfgenaam beschouwd.

Wie zijn uw erfgenamen als u overlijdt en u geen testament heeft? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Wij hebben dit in een overzicht gezet. Een testament maakt het mogelijk om af te wijken van de wettelijke regeling. U kunt dan zelf bepalen wie uw erfgenamen zijn en wie niet.

Wie zijn volgens de wet uw erfgenamen?
Persoonlijke situatieUw erfgenamen
AlleenstaandUw ouders, broers en zussen
Alleenstaand met kinderenUw kinderen
SamenwonendUw ouders, broers en zussen
Samenwonend met kinderenUw kinderen
GetrouwdUw echtgenoot
Getrouwd met kinderenUw echtgenoot en kinderen

Ook goed om te weten: wanneer een erfgenaam getrouwd is in gemeenschap van goederen, dan heeft zijn of haar partner bij echtscheiding recht op de helft van dit vermogen. Deze situatie is te voorkomen door een zogenaamde uitsluitingsclausule op te nemen in uw testament.

Gezag en voogdij vastleggen
Wanneer u samen het gezag over uw minderjarige kinderen uitoefent, regelt de wet dat de overgebleven partner het gezag blijft uitoefenen bij een overlijden. Via een testament is het mogelijk om een voogd aan te wijzen over uw minderjarige kinderen, voor het geval u allebei komt te overlijden.

Fiscale voordelen
Naast het vastleggen van uw persoonlijke wensen, kan het opstellen van een testament fiscaal voordeel bieden. Door uw testament zo flexibel mogelijk in te richten, kunt u namelijk erfbelasting besparen.

Heeft u al eerder een testament opgesteld en vraagt u zich af of dit testament voldoet aan uw huidige situatie? Wij kunnen voor u nakijken of uw testament op de meest gunstige wijze is geregeld.

Als u nog geen testament heeft, is het verstandig om een afspraak te maken. Neem gerust contact met ons op.
Meer over testament
Keppelseweg 1, 7001 CE Doetinchem