Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen

Familierecht

Samenwonen
Samenwonen klinkt als de meest eenvoudige vorm om samen te leven, maar juridisch gezien ligt het anders. Om zorgeloos samen te wonen is het dus belangrijk om het nodige te regelen.

Gaat u samenwonen zonder iets vast te leggen? Volgens de wet en de Belastingdienst bent u daarmee nog geen officiële partners. Wanneer op dit gebied niets wordt geregeld, kan dit grote gevolgen hebben. U bent geen fiscaal partner van elkaar voor de inkomstenbelasting, u komt niet in aanmerking voor partnerpensioen (nabestaandenpensioen voor ongehuwden) en u erft niet automatisch van elkaar. Wanneer er kinderen zijn en niets is vastgelegd, gaat uw erfenis naar de kinderen. Uw partner krijgt dus niets.

Niets regelen als u samenwoont kan dus nadelige financiële gevolgen hebben voor u en uw partner. Mogelijke problemen zijn te voorkomen door een notariële samenlevingsovereenkomst op te stellen. Ook kan het verstandig zijn om een testament op te maken.

Wanneer u samen een huis huurt, zorg er dan voor dat uw partner medehuurder wordt. Wanneer het huis van u samen is en een van u beiden zijn of haar spaargeld in het huis heeft geïnvesteerd, raden wij aan om dit vast te leggen. Dit kan problemen voorkomen wanneer u later toch besluit om als partners uit elkaar te gaan.
Meer over samenwonen
Onze mensen
Notaris en partner
Kandidaat-notaris/oud notaris
Kandidaat-notaris
Kandidaat-notaris
Kandidaat-notaris
Juridisch medewerker
Juridisch medewerker
Notarieel medewerker
Notarieel medewerker
Notarieel medewerker
Notarieel medewerker / beëdigd vertaler
Notarieel medewerker
Notarieel medewerker
Notarieel medewerker
Keppelseweg 1, 7001 CE Doetinchem