Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen

Familierecht

Redenen om een samenlevingsovereenkomst op te stellen
Een samenlevingsovereenkomst kan veel problemen voorkomen, wanneer een van u beiden komt te overlijden of als u toch besluit om als partners uit elkaar te gaan.

Verblijvingsbeding bij overlijden
Wanneer u ongehuwd samenwoont zonder dat er iets is vastgelegd, kan het grote gevolgen hebben wanneer een van u beiden komt te overlijden. Het aandeel in de gezamenlijke woning en de inboedel van de overledene gaat dan naar zijn of haar familie. De kans is dan groot dat de overgebleven partner het huis niet meer kan betalen en tot verkoop moet overgaan.

In een samenlevingsovereenkomst kunt u een verblijvingsbeding laten opnemen. De overgebleven partner krijgt dan het aandeel van de overledene en is voortaan de enige eigenaar van het huis en de inboedel. Het verblijvingsbeding kan bovendien voor de overgebleven partner veel erfbelasting besparen over de waarde van de woning en de inboedel.

Afspraken vastleggen
In een samenlevingscontract kunt u allerlei praktische afspraken vastleggen, zoals het betalen van rekeningen en hoe de kosten worden verdeeld. Wie betaalt wat, om hoeveel spaargeld gaat het en wat is de eventuele overwaarde? Hoe worden de spullen verdeeld wanneer u onverhoopt toch uit elkaar gaat?

Wanneer u alles goed vastlegt, kunnen dergelijke afspraken houvast bieden. Deze afspraken zijn vooral belangrijk wanneer de een meer betaalt dan de ander of als u de overwaarde van de huidige woning inbrengt en uw partner niets.

Een samenlevingsovereenkomst kan voor financiële en juridische zekerheid zorgen, ook voor de toekomst. Wij adviseren u graag hierbij.
Meer over samenwonen
Keppelseweg 1, 7001 CE Doetinchem