Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen

Familierecht

Samen een koophuis: wat moet u regelen bij een scheiding?
Wanneer u gaat scheiden of besluit om uit elkaar te gaan, dan zet u ook financieel gezien een punt achter de relatie. Dat betekent dat gemeenschappelijke bezittingen verdeeld moeten worden.

Blijft één van u in het koophuis wonen? Dan moet dit worden vastgelegd in een akte van verdeling. Daarnaast dient de hypotheek op één naam gezet te worden. Daarnaast dient u ervoor te zorgen dat de tenaamstelling van de verzekeringspolis klopt.

Akte van verdeling
De meeste bezittingen kunt u zelf verdelen, zoals auto, de inboedel en uw gezamenlijke (spaar)rekeningen. Voor de verdeling van het gezamenlijk huis is volgens de wet een notariële akte nodig die wordt ingeschreven bij het kadaster: de 'akte van verdeling'.

De akte van verdeling zorgt ervoor dat degene die het huis wil overnemen ook daadwerkelijk eigenaar wordt van het gehele huis. De woning en de hypotheek komen dan op één naam te staan. Degene die de woning verlaat, is niet meer aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Hiermee heeft u de financiële afwikkeling van het gezamenlijke koophuis goed geregeld.

Bij het verdelen van aandelen (bij een vennootschap) is eveneens een akte van verdeling noodzakelijk. Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over het opstellen van een akte van verdeling.

Hypotheek
Wanneer er sprake is van een hypotheek en een van u beiden in het koophuis blijft wonen, dient de hypotheek op één naam te komen.

Degene die het huis verlaat kan door de bank worden ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Hij of zij is dan niet meer hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele hypotheekschuld. De bank stelt dan een akte van ontslag op, deze wordt als bijlage opgenomen bij de akte van verdeling. Deze twee akten worden door u beiden ondertekend bij de notaris.

De bank zal alleen het ontslag geven als de waarde van het huis hoog genoeg is en er sprake is van voldoende inkomen bij degene die de hypotheek op naam krijgt. Hij of zij moet uiteraard de rente- en/of aflossingsverplichtingen kunnen voldoen.

Degene die in het huis blijft wonen kan de hypotheek ook geheel aflossen en een nieuwe hypotheek afsluiten (oversluiten). Daardoor valt de hoofdelijke aansprakelijkheid van de andere partner/echtgenoot automatisch weg.

Wilt u meer weten over hoe u de financiële afwikkeling van uw koophuis goed kunt regelen? Wij adviseren u graag hierbij.
Meer over uit elkaar
Keppelseweg 1, 7001 CE Doetinchem