Als appartementseigenaar bent u automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). De VvE is bedoeld om het gebouw te beheren. Welke gevolgen heeft dat voor u?
De VvE is verplicht om een reservefonds te vormen voor toekomstige onderhoudskosten. In de vergadering van de VvE bespreekt u samen met de andere eigenaars in het complex uw gezamenlijke belangen en hoe hoog de reserveringen moeten zijn voor de uitgaven voor onderhoud, zoals het repareren van een dak of schilderwerkzaamheden. Daarnaast worden in de algemene ledenvergadering de maandelijkse servicekosten vastgesteld waarmee de gezamenlijke kosten worden betaald.
Een lage VvE-bijdrage lijkt prettig, maar betekent vaak ook dat de VvE niet beschikt over een toereikend reservefonds. In dat geval zullen alle eigenaren een extra bijdrage moeten leveren als er een grote uitgave moet worden gedaan. Dat kan mogelijk een probleem vormen, omdat sommige eigenaren deze kosten niet kunnen betalen. Het gevolg is dan dat het benodigde onderhoud niet kan worden uitgevoerd.
Daarom is het belangrijk om de
notariële akte van splitsing goed te bestuderen voordat u een appartementsrecht koopt. Hierin staat onder meer beschreven hoe uw verhouding met de andere eigenaren is, op welke manier de bijdrageplicht aan de servicekosten wordt vastgesteld, wat de gemeenschappelijke onderdelen van het gebouw zijn en hoeveel stemmen u heeft in de vergadering van de VvE.
Als u vragen heeft over de inhoud van de akte van splitsing, kunt u uiteraard bij ons terecht. Wij zijn in dit onderwerp gespecialiseerd en helpen u graag verder.