Veilingen zijn in verschillende vormen mogelijk. U kunt deze indelen op basis van wat er wordt verkocht zoals antiek, inboedel of onroerend goed. Ook kan het gaan om een vrijwillige veiling of een (gedwongen) executieveiling.
Bij een vrijwillige veiling of executieveiling van onroerend goed is het verplicht om een notaris in te schakelen. In het geval van een vrijwillige veiling wordt de veiling gehouden op verzoek van de eigenaar.
Bij een executieveiling wordt de veiling gehouden op verzoek van een schuldeiser, dat kan een hypotheekhouder of een beslaglegger zijn. Bij een executieverkoop is het dus niet de eigenaar die tot verkoop overgaat. Dit brengt met zich mee dat er geen garanties zijn over de staat van het verkochte: zowel de eigenaar als de veilingverkoper kan niet worden aangesproken als er niet aan de verwachtingen wordt voldaan. Daarnaast kan de koop gecompliceerd zijn. Zo kunt u geen ontbindende voorwaarden stellen onder voorbehoud van financiering, dient u zeer snel de waarborgsom, vermeerderd met kosten, na de koop te voldoen en kan er sprake zijn van huurders.
Een veiling is openbaar en wordt aangekondigd in kranten en websites. Via deze media kunt u ook de bijzondere veilingvoorwaarden vinden. Bij een executieveiling heeft u de mogelijkheid om tot een bepaald moment - voordat de veiling begint - een onderhands bod uit te brengen. Als de eigenaar of de veilingverkoper dit bod wil accepteren kunnen ze dat voorleggen aan de voorzieningenrechter. Als de voorzieningenrechter oordeelt dat het bod geaccepteerd mag worden, komt het uiteindelijk niet tot een openbare veiling maar gaat de eigendom op de normale manier over, via een akte van levering.
Afhankelijk van het object en de andere geïnteresseerden kan een vrijwillige veiling interessant zijn. Het kan namelijk de verkoopprijs voor u gunstiger maken. Wij adviseren u graag daarbij. Onze medewerkers beschikken over een ruime expertise, zowel op het gebied van executieveilingen als vrijwillige veilingen.
Onze veilingspecialisten werken samen met een groot aantal geldverstrekkers en opdrachtgevers, zowel Nederlandse als Duitse. De veilingen leggen zich toe op de (executoriale) verkoop van woningen, recreatieobjecten en bedrijfsobjecten in Midden- en Oost-Nederland.
Het merendeel van onze veilingen verloopt via de regioveilingen, waaronder:
- Openbare Verkoop Oost te Arnhem. Deze veiling omvat de provincie Gelderland en het midden en oosten van de provincie Utrecht. De zaalveiling vindt plaats in Arnhem. Bij een zaalveiling kunt u ook bieden via internet;
- Openbare Verkoop Noord-Oost. Deze veiling omvat de provincie Overijssel, een groot deel van Flevoland en het zuiden en westen van Drenthe.
Een ander deel van de veilingen verloopt volledig via internet. Daarnaast is het mogelijk om in samenwerking met ons kantoor een veiling te organiseren.
Bent u van plan een huis te kopen op een veiling? Of wilt u weten welke huizen er geveild worden? Op
openbareverkoop.nl vindt u een actueel overzicht met de data en locaties. Neem gerust contact op met onze veilingspecialisten als u meer vragen heeft over veilingen. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u.