Het verkopen van een huis kan een grote stap voor u zijn. Er zijn veel dingen waar u aan moet denken. Deze aandachtspunten hebben wij voor u op een rij gezet.
- Financiën: wat gebeurt er als uw huis niet genoeg opbrengt en u te maken krijgt met een restschuld?
- Er kan een antispeculatiebeding van toepassing zijn: een verbod op doorverkoop van een nieuwbouwhuis in een bepaalde periode. Dit verbod kan soms worden opgelegd door de gemeente. Hoe kunt u omgaan met een antispeculatiebeding?
- Er kan een voorkeursrecht van koop of een meerwaarde-verrekening van toepassing zijn. Hoe kunt u hiermee het beste omgaan?
- Als verkoper heeft u een informatieplicht. Gebreken van een huis mogen daarbij niet worden achtergehouden.
- Wat is het energielabel van uw woning?
- Denk na over bepaalde ontbindende voorwaarden, bijvoorbeeld als er een restschuld dreigt te ontstaan of als er sprake is van een financieringsvoorbehoud voor uw nieuwe huis.
- Na het tekenen van de koopovereenkomst heeft de koper drie dagen bedenktijd.
- In sommige gevallen kunt u toch kosten maken als verkoper, bijvoorbeeld als de hypotheek van uw verkochte huis moet worden doorgehaald. U bent namelijk verplicht om het verkochte huis vrij van hypotheken over te dragen.
- Denk eraan om uw verzekeringen voor uw huis tijdig op te zeggen. Doe dat echter niet te vroeg.
De afspraken met betrekking tot de verkoop van uw huis worden vastgelegd in de koopovereenkomst. Deze koopovereenkomst wordt vaak opgesteld door de makelaar of adviseur van de verkoper. Indien gewenst kunnen wij de koopovereenkomst voor u opstellen. Verder is het mogelijk om een door een ander opgestelde koopovereenkomst door ons te laten beoordelen of aan te vullen.
Degene die het huis koopt mag vaak de notaris kiezen en betaalt dan ook de notariskosten voor de overdracht. Uiteraard willen wij er ook voor zorgen dat het hele proces voor u als verkoper zo soepel mogelijk verloopt. Heeft u vragen over het verkopen van uw huis? Neem dan contact met ons op.