Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen

Onroerend goedrecht

Omzetbelasting
Als ondernemers een product of dienst leveren, betaalt u omzetbelasting, oftewel btw. Er geldt in principe een vrijstelling voor de verhuur en levering van onroerende zaken, maar er zijn uitzonderingen.

Als een onroerende zaak niet meer voor btw-belaste prestaties wordt gebruikt, kan het zijn dat de btw die eerder in mindering is gebracht, moet worden terugbetaald. Wanneer u als ondernemer levert aan een andere ondernemer kunt u dit oplossen door de levering of verhuur met btw te belasten. Dergelijke situaties vragen om deskundige begeleiding, de fiscale consequenties kunnen groot zijn.

In een aantal gevallen is er op grond van de wet wel omzetbelasting verschuldigd. Dit is het geval als:

  • een onroerende zaak binnen twee jaar na de eerste ingebruikname wordt geleverd;
  • een bouwterrein wordt geleverd.

Goed om te weten: als het een levering van een bouwterrein betreft of een levering vóór de eerste ingebruikname, bent u geen overdrachtsbelasting verschuldigd. Voor het leveren aan particulieren kan het vaak prettiger zijn als er geen omzetbelasting verschuldigd is. Bij levering aan een ondernemer is het meestal andersom.

Wilt u meer weten over overdrachtsbelasting en omzetbelasting of heeft u meer informatie nodig over hoe u kunt handelen in uw situatie? Wij zijn specialist op dit gebied en geven u graag advies.
Meer over fiscale aspecten bij het kopen van een huis
Keppelseweg 1, 7001 CE Doetinchem